Uwzględniając studium uwarunkowań zagospodarowania przestrzennego Gminy Rewal, zaprojektowano obiekt skalą i formą wpisujący się w zastane otoczenie, jak również nawiązujący do klimatu nadmorskiej miejscowości wypoczynkowej. Obiektowi starano się nadać formę ponadczasową, inspirowaną nadmorskimi tradycjami budowlanymi. Autorzy kierowali się zasadą stworzenia solidnej, trwałej budowli, odpowiedniej dla funkcji ratowniczych. Zastosowane w budynku formy, inspirowane elementami statków i kutrów rybackich, mają podkreślać jego morski charakter. W detalu można doszukać się licznych morskich odniesień: balkony, z drewnianych desek kojarzą się z trapami, balustrady nawiązują do rozwiązań stosowanych na statkach czy jachtach. Kształty dachów mają przypominać fale wzburzonego morza, a jego widoczna konstrukcja i wyeksponowane na pokryciu rąbki stojące - wręgi łodzi.
      Budynek składa się z dwóch części: głównej, dwukondygnacyjnej, mieszczącej pomieszczenia obsługi i parterowej z garażami dla strażackich samochodów bojowych i karetek. Główną bryłę budynku usytuowano wzdłuż ciągu pieszego, łączącego ul. Zgody z ul. Grunwaldzką.
<
>